Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

Идеална постава БПШ Суперлиге за даме по избору медијског тима ОССРБ!

Тек што је спуштена завеса на Банка Поштанска штедионица Суперлигу Србије за даме, медијски тим Одбојкашког савеза Србије одлучио је да вас за празнике почасти избором за идеални тим сезоне 2023/24. С обзиром на то да је велики број играчица иза себе оставио сјајну сезону, определили смо се да направимо ”А” и ”Б” тим првенства, као и да кроз појединачна признања видимо ко се највише истакао у одређеним областима. Иако је било веома захтевно сагледати учинак свих играчица, ми смо се потрудили да будемо максимално објективни, а то ћете имати прилику и да се сами уверите.

Наравно, кренућемо од ”А” тима. Као што се и очекивало, највише места у првој постави заузеле су одбојкашице из редова новог – старог шампиона Србије, Јединства из Старе Пазове, као и из вицешампиона, екипе ТЕНТ-а из Обреновца, али су ту и представнице Црвене звезде и лајковачког Железничара.

Место организатора игре резервисано је за Марију Миљевић. Девојка из Новог Сада годинама уназад представља једну од најбољих играчица на тој позицији у Србији. Потврду тога добили смо још прошле године, када се по први пут нашла на списку селектора Србије, Ђованија Гвидетија, а ни ове припреме неће проћи без техничара шампиона Србије. Што се тиче њеног учинка у Суперлиги, Марија је ове сезоне одиграла 18 утакмица у лигашком делу сезоне, где је њена ефикасност процентуално гледано била 31,2%, док је у плеј-офу на седам мечева имала учинак од 34,1%. Када се сагледа број одиграних мечева, као и сетова, ови статистички подаци је стављају на прво место у односу на колегинице из других екипа.

Блокерски тандем, по нашем избору, у првом тиму идеалне поставе чиниле би Миња Осмајић и Наташа Чикуц Динс. Осмајићева се другу годину заредом налази на списку репрезентације, па и не чуди зашто је баш она добила своје место у овој постави. Током минуле сезоне, блокерка екипе из Старе Пазове постепено је подизала своју форму, да би у плеј-офу засијала. Поготово је то био случај у полуфиналним и финалним, оним најбитнијим утакмицама, када је Миња била једна од најзаслужнијих за одбрану титуле своје екипе. Статистички гледано, Осмајићева је ове сезоне одиграла 23 утакмице, на којима је пласирала 24 ас-сервиса, 70 пута била успешна у блоку, а 125 пута у нападу.

Њена колегиница у овој постави, Наташа Чикуц Динс, право је откровење ове сезоне. Дуго је одбојкашица ТЕНТ-а чекала својих пет минута у стартној постави тима из Обреновца, а када јој се ове сезоне указала прилика да буде први избор тренера Жакића, она је то у потпуности оправдала. Током читаве сезоне играла је на високом нивоу, па је и она, баш као и Миња и Марија, добила позив за припреме пред Лигу нација. Својим играма налази се на убедљиво првом месту када се сагледају статистички параметри. Одиграла је Наташа 29 утакмица, током којих је 43 пута била прецизна са сервис линије, 149 пута из напада, док је у 73 наврата успевала да заустави нападе противничких играчица.

Примачка дијагонала резервисана је за Бранку Тицу и Мину Мијатовић. Као другу годину заредом најкориснија играчица финалне серије плеј-офа, али и након још једне феноменалне сезоне, било би сулудо да Бранку не уврстимо у идеалну поставу. Стиче се утисак да је девојка из Сремске Митровице иза себе оставила најбољу сезону у досадашњој каријери, а у прилог томе иде чињеница да је своју екипу предводила до трипле круне. Са 322 поена из напада, Тица се налази у самом врху поентера на својој позицији, а када се на то дода и чак 164 идеална пријема (52% позитивног), јасно је зашто је баш она поново понела награду за најбољу играчицу финала и добила нови позив у сениорску репрезентацију.

Мина Мијатовић је од почетка сезоне пројектована као главна узданица тима из Обреновца. Она је својим играма то и оправдала, иако је добар део друге половине сезоне играла на позицији коректора. Ове године, Мијатовићева је 27 пута облачила дрес ТЕНТ-а и сезону је окончала са 307 успешних напада, као и 39 идеалних пријема, што је управо показатељ да је мењала позиције током сезоне. Иако ове године као капитен у терену није помогла својој екипи да у два финала освоји барем један трофеј, Мина је не само оствареном статистиком, већ и залагањима и понашањем на терену, доказала да се пред њом налази блистава каријера и да представља будућност репрезентације Србије, чији је већ сада члан.

Једини страни представник у првом тиму идеалне поставе јесте Малгоржата Јасек, Пољакиња која је прошле сезоне наступала у црвено-белом дресу. Коректор Црвене звезде је од уводних утакмица у октобру наговестила да је њеним довођењем Милан Гршић направио прави потез. Искусна одбојкашица је ове године, рачунајући лигашки део сезоне и плеј-оф, одиграла 24 утакмице, на којима је освојила 329 поена из напада, 17 пута је била успешна са сервис линије, док је 52 пута ефектним блоковима заустављала нападе ривала. Уз то, Јасек се налази и на високом трећем месту када се погледа број поена по сету – 4,8.

Последња чланица ”А” тима идеалне поставе, али никако и најмање битна у односу на остале, јесте Стефана Пакић, либеро Железничара из Лајковца. Мучила се током прошле сезоне са повредама, али је ове године Пакићева заблистала и оправдала епитет истинског талента. Имала је и жестоку конкуренцију током ове сезоне, али је успела да се избори за место у овој постави. У прилог томе иде и чињеница да је Стефана једини либеро који је ове године освојио награду за играча месеца у Банка Поштанска штедионица Суперлиги за одбојкашице. Што се тиче статистике, либеро Лајковчанки је ове сезоне имала 54% позитивног пријема, а када се погледа да је у чак 366 наврата била у прилици да укроти сервисе противничких одбојкашица, њено место у идеалном тиму је и те како оправдано.

Сада је дошао ред да вам откријемо кога смо то сврстали у ”Б” поставу идеалног тима Суперлиге Србије. На позицији техничара налази се Мила Ђорђевић. Организатор игре Сремица је још једна у низу која је ове сезоне изабрана за одбојкашицу месеца, пошто је у децембру понела ласкаво признање. Она је ове године у 19 одиграних утакмица током регуларног дела сезоне остварила учинак од 33,1% ефикасности дизача, а истицала се и постизањем великог броја поена из игре, блока и сервиса. Наиме, Мила је у овој сезони укњижила чак 139 поена (71 из напада, 46 блокова и 22 аса).

На позицијама блокера уврстили смо тандем црногорске репрезентације Сашку Ђуровић и Мину Драговић. Након сезоне у иностранству, Ђуровићева се вратила у српску одбојку и одмах је наставила тамо где је стала претпрошле сезоне када је носила дрес ТЕНТ-а. Није Гршић штедео првог блокера, пошто је Сашка одиграла сваку утакмицу ове сезоне у Суперлиги. Укупно их је било 27, а она је у том периоду имала чак 78 успешних блокова уз 125 поена из напада.

Њена колегиница из репрезентације, али и на позицији, Мина Драговић, ове сезоне је наставила тамо где је стала у завршници претходне. У пару са горепоменутом Осмајић, била је главни стуб одбране шампионске експедиције Јова Цаковића, па се њено место на овој листи не доводи у питање. На 24 одигране утакмице, остварила је учинак од 36 блокова и 116 поена из напада.

Места примача сервиса резервисана су за Јелену Стојић и Ксенију Томић. Стојићева је као капитен ове сезоне предводила Црвену звезду до полуфинала плеј-офа и Купа Србије, а своје квалитете доказала је и у претходним годинама. И она је била један од главних шрафова Гршићеве машинерије, а у прилог томе иде чињеница да је одиграла сваку овосезонску утакмицу. Поготово је примач црвено-белих била убитачна са сервис линије, са укупно 45 асева, а бројала је до 294 поена из напада, уз 128 идеалних пријема.

Чини се да је Ксенији Томић ове сезоне недостајало барем једно финале како би се нашла у првом тиму идеалне поставе. Ипак, њен учинак је и поред године без трофеја, и те како сјајан. Она је, као и Јелена Стојић, имала пуно поверење свог тренера, па је одиграла сваку утакмицу. Када се сагледа статистика, Томићева је имала 262 поена из напада, 104 идеална пријема, уз 34 успешна блока.

Тамара Миљевић је по избору медијског тима Србије заузела место коректора у другом тиму идеалне поставе. Након сјајне претходне, млада Новосађанка је иза себе оставила још једну изузетну сезону. Она је ове године на свом конту уписала 353 поена, од чега су 29 била ас-сервиса, 39 блок поена, а 285 је додала кроз убитачне нападе.

Место другог либера припало је Бојани Гочанин. Првотимка обреновачког ТЕНТ-а је ове сезоне остварила учинак од 50% позитивног пријема, што је сврстава у сам врх на листи свих либера у Суперлиги Србије. Баш као и велики број одбојкашица из обе идеалне поставе, Бојана је добила шансу да овог лета обуче опрему сениорске репрезентације Србије. 

На крају, остало нам је да доделимо и индивидуална признања у пет категорија, а то су: најбољи седми играч, најбољи млади играч, најбољи страни играч, изненађење сезоне и најбољи тренер. Кренимо редом.

Ивани Недељковић је једногласном одлуком нашег тима додељено признање за најбољег седмог играча ове сезоне. Када је Уна Вајагић доживела незгодну повреду, Недељковићева је добила својих пет минута, које је у потпуности искористила. Ни у једном моменту од краја фебруара се није осетио недостатак једне од најбољих играчица Суперлиге, а заслуге за то управо иду Ивани, која је све замисли тренера без проблема спровела у дело и у великој мери утицала на то да Јединство одбрани наслов шампиона Србије.

Када је реч о најбољем младом играчу, још једном није било превише полемике. Лана Мијачић је својим играма, поготово у плеј-офу, потпуно заслужено понела признање најперспективније играчице из ове сезоне. Дуго ће Лана, али и сви истински љубитељи женске одбојке у Србији, памтити њене маестралне утакмице у четвртфиналу плеј-офа против Уба, када је као џокер са клупе у великој мери омогућила својој екипи да избори пласман међу четири најбоља тима првенства Србије.

Иако се у на целокупном списку налази већ једна страна играчица, овај избор не може да прође без Кимберли Древњок. Управо је повремена репрезентативка Немачке добила признање за најбољег страног играча по нашем мишљењу. Можда је одиграла само полусезону у Суперлиги, али је у том периоду својим изврсним нападачким способностима и те како допринела опстанку Радничког Бластерс у елити.

Награда за изненађење сезоне одлази у руке Теодоре Исаиловић. Она је и у претходним годинама доказала да је веома квалитетна играчица, али је својим партијама ове сезоне направила велики искорак у својој каријери. Сезону је окончала као други најбољи поентер лиге, али једна је од ретких која није играла плеј-оф утакмице, када се сагледа листа најбољих нападача лиге, што додатно увеличава њена овогодишња достигнућа.

Остало нам је још да прогласимо најбољег тренера Суперлиге Србије за даме. Наравно, ни ту није било превише дилеме, пошто је признање припало Јову Цаковићу. Искусни стратег је поред аут линије својим тактичким замислима предводио Јединство до трипле круне, а познато је и колико је током претходних сезона давао себе за успех тима из Старе Пазове. Када се погледа да је и прошле сезоне замало остао без Купа Србије, да је подигао титулу првака државе, као и да је ове освојио све што се може освојити, стиче се утисак да Суперлига дуго није видела толико доминантног тренера.

То би било све од нас када је сезона 2023/24. за даме у питању. Баш као и сви клубови, и ми полако улазимо у припреме за нову сезону, тако да можете очекивати да ћемо помно пратити најзначајније актуелности. Ускоро ћете на вашем омиљеном виртуелном одбојкашком месту имати прилику да видите и избор идеалног тима у конкуренцији мушкараца. На крају, топло вам препоручујемо да и даље пратите портал Лиге, као и друштвене мреже Одбојкашког савеза Србије.

Odbojkica prodavnica enter400

Прошло је нешто мање од недељу дана, када је стављена тачка на сезону 2023/24, у којој смо имали прилику да гледамо сјајне утакмице, а све је било крунисано фантастичним вечитим дербијем у финалној серији Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Као што смо вам синоћ обећали, пред вама се налази идеални тим за ову годину у избору медијског тима Одбојкашког савеза Србије.

Идеална постава БПШ Суперлиге за момке по избору медијског тима ОССРБ!

Тек што је спуштена завеса на Банка Поштанска штедионица Суперлигу Србије за даме, медијски тим Одбојкашког савеза Србије одлучио је да вас за празнике почасти избором за идеални тим сезоне 2023/24. С обзиром на то да је велики број играчица иза себе оставио сјајну сезону, определили смо се да направимо ”А” и ”Б” тим првенства, као и да кроз појединачна признања видимо ко се највише истакао у одређеним областима. Иако је било веома захтевно сагледати учинак свих играчица, ми смо се потрудили да будемо максимално објективни, а то ћете имати прилику и да се сами уверите.

Идеална постава БПШ Суперлиге за даме по избору медијског тима ОССРБ!

Одбојкаши Црвене звезде нови су шампиони Србије. У спектакуларној атмосфери, која се ретко виђа на одбојкашким теренима, чета Ивице Јевтића је вечерас, у петој, одлучујућој утакмици финалне серије Банка Поштанска штедионица Суперлиге, поразила Партизан Ефбет са 3:0, по сетовима 25:23, 25:18 и 25:18.

Ерупција емоција на Бањици: Црвена звезда влада Србијом!

Одбојкашице Јединства из Старе Пазове одбраниле су трофеј намењен победнику Банка Поштанска штедионица Суперлиге! Пазовчанке су трећој утакмици финалне серије плеј-офа надиграле обреновачки ТЕНТ са 3:0, по сетовима 25:14, 25:21 и 25:18, и на тај начин сезону су завршиле са сва три трофеја у свом власништву.  

Титула остаје у Старој Пазови: Јединство доминантно до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет победом су изборили пету, одлучујућу утакмицу финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Пулени Бојана Јанића су вечерас као домаћини, у оквиру четврте утакмице финалне серије, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 25:23, 27:25, 22:25, 22:25 и 15:13.

Партизан као мачка са девет живота: Црно-бели извојевали мајсторицу!