Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

(Упознајте суперлигаше) Црвена звезда, Железничар, ТЕНТ и Јединство: Борба за трон може да почне!

by Душан Крстић

Након што смо вам у претходна два дана представили екипе које ће ове сезоне имати различите амбиције, дошао је тренутак да се посветимо и онима које ће претендовати не само на наслов првака Банка Поштанска штедионица Суперлиге, већ и на Куп Србије, али и на што бољи пласман у европским такмичењима. Данас ћемо вас упознати са овогодишњим екипама Црвене звезде, Железничара, ТЕНТ-а и Јединства.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Екипа Милана Гршића у нову сезону улази са великим амбицијама. Последње две сезоне црвено-беле даме су такмичење у Суперлиги завршавале у полуфиналу плеј-офа, када их је у оба наврата заустављало Јединство, које је касније стизало до титуле. Дошло је до одређених промена у екипи са Маракане, па су тако играчице попут Ане Јакшић, Сање Ђурђевић, Сашке Ђуровић и Јелене Стојић напустиле црвено-бели табор. Стигла су и адекватна појачања у виду Ане Лазаревић, Анђеле Веселиновић и Анице Кутлешић. Такође, одлучили су Милан Гршић и њекови сарадници да ове сезоне далеко већу прилику пруже играчицама које су се годинама калиле у омладинском погону, па ће јуниорске репрезентативке Вишња Жигић, Лана Мијачић и Симона Матеска понети велики терет, али и очекивања свих у клубу, иако су тек на самом почетку каријере. Међутим, можда и највеће појачање Црвене звезде биће останак пољске интернационалке Малгоржате Јасек, која је сјајним партијама била у самом врху статистичких параметара у минулој сезони. Дефинитивно ћемо у пракси имати прилику да видимо добар спој младости и искуства, што може да се испостави као добитна комбинација за Звезду, а томе се нада и Милан Гршић.

”Очекује нас једна узбудљива сезона. Мислим да и ове, као и прошле године, четири-пет екипа конкурише за највише циљеве. Ту бих издвојио Уб, ТЕНТ, Железничар, свакако и Срем, која је једна занимљива екипа. Мислим да ће гледаоци и људи који прате одбојку испред себе имати једну узбудљиву сезону. Сматрам да смо ми комбинација искусних и млађих играчица и надам се да ћемо кроз сезону индивидуално и екипно напредовати, а самим тим и бити једни од главних конкурената за трофеје. Пожелео бих срећу, а пре свега здравље у новој сезони и осталим екипама”, закључио је Гршић.

zsln31

Првих пет утакмица Црвене звезде: Партизан Коптех (Г), Раднички Бластерс (Д), Омладинац (Г), Јединство (Д) и Срем (Г).

ЖЕЛЕЗНИЧАР (Лајковац)

Некако је сваке године лајковачки Железничар тако близу, а тако далеко да избори финале Суперлиге. У последњих пар година су ”дизелке” махом заустављане у полуфиналима, а неретко су повреде узимале данак и поред феноменално обављеног посла у регуларном делу. Ове године одлучили су у лајковачком клубу да направе тотални ремонт, слично као што је то урадио њихов највећи ривал, Уб. Уместо искусног и дугогодишњег тренера Бранка Ковачевића, на клупу је дошао још један прекаљени стручњак, Ратко Павличевић. Када је играчки кадар у питању, у Лајковац су се преселиле Ива Шућуровић, Теодора Исаиловић и Авери Алард, техничар пореклом из Канаде, која је након универзитета играла за Веро Волеј Милано и Волеј Лугано. Такође, било је и одлазака, па су тако клуб напустиле Малина Терел, која је појачала ТЕНТ, Келси Велтман и Емилија Жакић. Чини се да је лајковачки клуб направио веома добру екипу која је и те како кадра да се бори за трофеје, а када се на то дода да ће и наредне сезоне боје клуба бранити играчице попут Вање Ивановић, Ксеније Томић, Стефане Пакић и Јоване Зеленовић, јасно је да су амбиције Лајковчанки на највишем могућем нивоу, у чему је сагласан и стратег екипе, Ратко Павличевић.

”Као и увек што се тиче Железничара, очекивања за ову сезону су највиша могућа. Имамо врло перспективну екипу, тако да се искрено надам да ћемо циљеве које смо зацртали и остварити. Оно што је најбитније јесте да будемо посвећени, да добро тренирамо, као и да из сваке одигране утакмице растемо и нешто ново унапредимо. Оно што бих ја највише желео је да девојке буду задовољне и да буду здраве”, рекао је Павличевић. 

Првих пет утакмица Железничара: ТЕНТ (Г), Срем (Д), Инђија (Г), Спартак (Д) и Партизан Коптех (Г).

ТЕНТ (Обреновац)

За разлику од већине екипа које су до сада имале прилику да одиграју само једну утакмицу, ТЕНТ је сезону почео на више него обећавајући начин. Након очекиваног пласмана у четвртфинале Купа Србије, освојиле су Обреновчанке крајем прошле седмице и Суперкуп Србије, а прекјуче су изврсном партијом у Белгији стигле надомак пласмана у Лигу шампиона. Признаћете, ушао је вицешампион Србије веома инспиративно у нову сезону, али је сигурно да се на томе неће зауставити, јер ће наслов Суперлиге дефинитивно бити главни циљ. Што се тиче ростера, он се није превише мењао, с обзиром на то да је било више одлазака него придошлица. Само је већ поменута Малина Терел стигла у Обреновац, док су клуб напустиле Нина Мандовић, која је отишла на позајмицу у Срем, као и Милана Рајлић, Милица Видачић и Ана Малешевић. Одлучио је клуб из Обреновца да празна места попуни перспективним играчицама које су већ биле чланови првог тима, али ће од ове сезоне имати више задужења у односу на претходне. Ипак, није све било повољно по ТЕНТ од старта сезоне. Иако су резултати на високом нивоу, тешка повреда Јоване Цветковић биће велики хендикеп, али неће превише деморалисати екипу у намери да направи једну од најбољих сезона у историји клуба, што је велика жеља и Игора Жакића. 

”Генерално, очекивања су велика. Ушли смо са високим циљевима и амбицијама у ову сезону. Добра ствар је што је све почело освајањем Суперкупа, а на нама је да тај тренд негде наставимо и да из тога извучемо самопоуздање и поуке, јер ту утакмицу нисмо одиграли баш сјајно. Такође, да се трудимо да из кола у коло изгледамо боље, иако то неће бити лако, с обзиром да ћемо се борити на три фронта и да нас очекују битне европске утакмице. Сезона ће бити пуна изазова за нас, али мислим да смо спремни за њих и волео бих да у односу на прошлу годину направимо искорак и не задржимо се само на игрању финала”, истакао је Жакић.

24sk4

Првих пет утакмица ТЕНТ-а: Железничар (Д), Инђија (Д), Партизан Коптех (Г), Раднички Бластерс (Д) и Омладинац (Г).

ЈЕДИНСТВО (Стара Пазова)

Прилику да стави тачку на ову најаву дали смо Јединству из Старе Пазове. Признаћете, потпуно заслужено, јер је екипа Јова Цаковића у претходне две године направила бербу трофеја у правом смислу тих речи. Као што је свима познато два пута заредом је пазовачка екипа освајала титулу првака државе, а прошле сезоне окитила се и триплом круном, освојивши Куп и Суперкуп Србије. Ипак, ове сезоне одбојкашка јавност не види Јединство као конкурента за трофеје. Управо из разлога што је велики број играчица, које су годинама биле стуб како клуба, тако и млађих репрезентација, одлучило да по истеку уговора потражи ангажман махом у иностранству. Очекивали су Јово Цаковић и његови сарадници такав епилог, па је логичан след околности био да се направи смена генерације. Прилику да се афирмишу у дресу актуелног шампиона Србије имаће девојке које су претходних сезона биле углавном чланице Омладинца из Нових Бановаца, клуба који на неки начин представља ”академију” у којој се кале играчице које касније, по заслугама, добију шансу у пазовачкој екипи. Између осталих, боје Јединства браниће Ања Зубић, Сара Маринковић, Ема Клопић, али и многе друге перспективне одбојкашице. Наравно, биће у чети Јова Цаковића и оних које су и претходних сезона носиле дрес Јединства, па ће тако поред капитена Јоване Пунишић, и ове године у тиму бити Анђела Кукило, Тијана Цветковић и Маша Лакићевић. Иако на папиру има перспективну екипу, Јово Цаковић не види изгледну прилику да се она бори за трофеје ове сезоне.

”Очекујем да се ове године наша лига од 12 екипа подели у три групе. Прве четири екипе ће бити претенденти за освајање трофеја, друге четири за пласман од петог до осмог места и последње четири екипе које ће се борити за опстанак. Ако ме питате где је место Јединству, ове године сматрам да ћемо се борити за пласман од петог до осмог места, а бићу најсрећнији ако будемо пети. Објективна је констатација, јер већина наших играчица ове године су прошлогодишње чланице Омладинца, тј. наше филијале. Ако знамо да је Омладинац прошле сезоне такмичење завршио на високом осмом месту и изборио плеј-оф, ове године можда можемо за нијансу боље. Ипак, морамо бити свесни да смо остали без неких играчица и Омладинца, а попунили смо тим младим одбојкашицама. Тако да, понављам, место нам је на деоби између осме и пете позиције, а све што урадимо више биће изненађење”, закључио је Цаковић.

Првих пет утакмица Јединства: Срем (Д), Спартак (Г), Уб (Д), Црвена звезда (Г) и Јединство Ужице (Д).

На самом крају, желели бисмо да вам се захвалимо на овом тродневном дружењу. Надамо се да су вам информација о суперлигашима биле од користи како бисте се што боље припремили за оно што нас очекује већ сутра послеподне, а то су премијерне утакмице Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Како не бисте пропустили сва дешавања са терена широм Србије, топло вам препоручујемо да све утакмице гледате на Јутјуб каналу Одбојкашког савеза Србије, као и да запратите нови Инстаграм профил @liga.ossrb, где вас очекује мноштво занимљивог садржаја.

И за сам крај, уживајте у најбољој клупској одбојци на овим просторима!

Odbojkica prodavnica enter400

Одбојкаши Радничког доо, Дубочице и Карађорђа остварили су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Крагујевчани су савладали Рибницу, Дубочица је после драме победила Млади радник, док је Карађорђе био бољи од Јединства.

Раднички и Карађорђе убедљиви, драма у Пожаревцу

Одбојкашице Железничара из Лајковца и Партизана Коптех забележиле су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Железничар је, као домаћин, савладао суботички Спартак, док је Партизан до прве победе у сезони дошао у Инђији.

Лајковчанке према очекивањима, прва победа Партизана

Одбојкашице ужичког Јединства и ТЕНТ-а оствариле су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Јединство је савладало Омладинац, док су Обреновчанке поразиле Раднички Бластерс.

Јединство и ТЕНТ максимални код куће

Одбојкаши Војводине Моцарт и Ниша остварили су тријумфе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Новосађани су у војвођанском дербију савладали суботички Спартак, док је Ниш, као домаћин, поразио Партизан Коптех.

Нишлије нанеле први пораз Партизану, Војводина сигурна у дербију

Одбојкашице Црвене звезде и Уба оствариле су тријумфе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Звезда је, као домаћин, надиграла пазовачко Јединство са 3:0, док је Уб на исти начин савладао Срем код куће.

Победе Звезде и Уба