Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

Празник одбојке: Дуел “вечитих” за титулу и историјски престиж!

У одбојци, насупрот фудбала и кошарке где је то редовна појава, вечити ривали, два славна спортска колектива, имена која се са поштовањем и дивљењем изговарају свуда у свету и један су од синонима српског спорта - Црвена звезда и Партизан, немају често прилике да у међусобном дуелу решавају питање шампионске титуле.

Последњи пут то се догодило у мају 2015. године, када је Звезда била боља у финалној серији укупним резултатом 3:1 (по мечевима 3:2, 3:2, 1:3, 3:1). Те сезоне, Партизан је лигашки део првенства завршио на првом месту, Звезда на другом. Овог пута, црвено-бели имају предност домаћег терена с обзиром да су сезону пред доигравање завршили на лидерској позицији, док је Партизан остао на трећем месту.

Разлика у односу на пређашњи дуел “вечитих” за титулу јесте и у формату одигравања финалне серије. И даље се игра у три добијена меча (што би Американци рекли “best of 5 series”), дакле највише 5 утакмица, али овог пута по принципу 1-1-1-1-1 уместо 2-2-1 како је било 2015. То значи да се сада сваку наредну утакмицу домаћинства мењају.

Неки од данашњих актера финала учествовали су и 2015. године у борби за титулу и обојица су играли за Партизан. Сада су, међутим, на супротним странама мреже - Милију Мрдака поново гледамо у црно-белом дресу, док је Душан Лопар данас у редовима црвено-белог тима са Маракане.

Улог у овом финалу је додатно “подебљан” и историјским значајем освајања 13. титуле првака државе и за једну и за другу екипу (обе имају тренутно по 12 наслова шампиона) и престизања вечитог ривала на вечној ранг-листи освајача првенства, на којој сада деле друго место иза неприкосновене Војводине (19 титула), односно треће место свеукупно када се узме у обзир и Младост из Загреба која је шампионат до распада Југославије освајала чак 17 пута.

czvparti1

Партизан је актуелни шампион, Звезда је последњу титулу освојила 2016. године. Однос снага састава “вечитих ривала” говори нам да ће овогодишњи дуел у финалној серији плеј-офа бити засигурно оно најбоље што српска одбојка на клупском нивоу у овом тренутку може да пружи. Обе екипе су изузетно квалитетне, са подоста искусних одбојкаша и уз неколико сјајних младих талената. У лигашком делу првенства састале су се два пута, при чему је свака екипа одбранила домаћи терен. Црвена звезда је тријумфовала почетком децембра на Бањици резултатом 3:2 (уз 30 поена Душана Николића), док је Партизан био бољи пре нешто мање од месец дана у свом “Мастеру” победивши 3:1 (уз ослабљену Звезду, којој се током меча повредио Душан Николић).

Црвена звезда је сасвим заслужено лигашки део првенства завршила на првом месту. Црвено-бели су у континуитету приказивали сјајне партије, предвођени поентерском машином и убедљиво најефикаснијим одбојкашем лиге у овој сезони, коректором Душаном Николићем (589 поена укупно, 6.07 по сету), уз подршку поуздане и ефикасне примачке дијагонале Никола Жугић - Ахмед “Дејо” Омар, диригентску палицу луцидног Николе “Ципија” Петровића, блокерски бедем искусних Александра Стефановића и Душана Лопара и стабилан пријем либера Ристића.

czv voj2

Звездина игра нема слабих тачака. Ивица Јевтић, први тренер екипе, поставио је готово војнички систем и екипа функционише заиста као једна компактна целина. Пријем стабилно држе Никола Жугић и Вукашин Ристић, дистрибуцију лопти сјајно врши Никола Петровић, блок Лопара и Стефановића често прави разлику, Душан Николић је неумољив у нападу, али убедљиво најјаче оружје црвено-белих у увом првенству је сервис. Звезда има првог (Николић), четвртог (Жугић) и седмог (Омар) најбољег сервера лиге. Њих тројица комбиновано су постигли 141 ас! Када се ту придодају и Никола Петровић и Александар Стефановић који су заједно остварили 45 ас-сервиса, јасно је да практично свако из прве поставе Црвене звезде ко ступи на сервис линију представља велику главобољу за противнички пријем.

Партизан, свима је јасно, не игра на прошлогодишњем нивоу. Интерни проблеми, велики број одиграних утакмица и напор истовременог играња првенства, Купа Србије, квалификација за Лигу шампиона, а потом и Купа ЦЕВ у првом делу сезоне, као и осетна несинхронизованост дизача са нападачима, узели су данак тако да су се црно-бели већином мучили, али су и тако на крају имали исти скор као и Црвена звезда и Раднички, 16 победа и 6 пораза, уз лошији бодовни салдо због којег су завршили као трећи на табели.

ParKarN

Главне предности Партизана и ове сезоне су харизматични тренер Бојан Јанић и “суви” квалитет неколицине. Након новогодишње паузе општа ситуација се мало смирила, број мечева је сведен на разумну меру, више је било времена и за одмор и за уигравања и отклањање недостатака, а доведен је и дизач Ричард Калво, који је донео сигурност у организацији игре, уз то доста помаже и у блоку. Ударне игле Партизана су коректор Милија Мрдак и примачка дијагонала Тадић - Мариновић, који су комбиновано досад постигли 1020 поена (Мрдак 385, Мариновић 342 и Тадић 293). Либеро Крстестки и примач Лазар Мариновић имају сјајне проценте пријема сервиса, искусни Бјелица је и даље одличан на блоку, а његове младе колеге, Душан Петровић, пре свега, а затим и Стефан Јанковић када добије прилику, могу да остваре и значајан поентерски учинак. Партизан не сервира као прошле године и ту бисмо могли да нађемо можда и најзначајнију компаративну предност коју Црвена звезда има у овом тренутку.

Проценити ко би из овог дуела могао да изађе као победник није ни изблиза могуће, што нам, опет, даје уверење да ће финална серија плеј-офа бити квалитетна, занимљива и да ће трајати, на уживање и задовољство свих љубитеља спорта и одбојке.

parspaplej1

Сви мечеви финалне серије биће преношени директно на РТС 2, ТВ Аренаспорт и на Јутјуб каналу Одбојкашког савеза Србије, а надамо се да ће трибине на Бањици и у “Мастеру”, за ове празнике одбојке, бити прилично испуњене - улаз је бесплатан!

czv vojN

Први меч на распореду је у недељу, 14. априла, од 19 часова на Бањици, други меч ће се одиграти у “Мастеру”, у среду, 17. априла, а трећи поново на Бањици, у суботу, 20. априла. Евентуални четврти и пети меч одиграће се 23, односно 26. априла.

Odbojkica prodavnica enter400

Одбојкаши Црвене звезде нови су шампиони Србије. У спектакуларној атмосфери, која се ретко виђа на одбојкашким теренима, чета Ивице Јевтића је вечерас, у петој, одлучујућој утакмици финалне серије Банка Поштанска штедионица Суперлиге, поразила Партизан Ефбет са 3:0, по сетовима 25:23, 25:18 и 25:18.

Ерупција емоција на Бањици: Црвена звезда влада Србијом!

Одбојкашице Јединства из Старе Пазове одбраниле су трофеј намењен победнику Банка Поштанска штедионица Суперлиге! Пазовчанке су трећој утакмици финалне серије плеј-офа надиграле обреновачки ТЕНТ са 3:0, по сетовима 25:14, 25:21 и 25:18, и на тај начин сезону су завршиле са сва три трофеја у свом власништву.  

Титула остаје у Старој Пазови: Јединство доминантно до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет победом су изборили пету, одлучујућу утакмицу финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Пулени Бојана Јанића су вечерас као домаћини, у оквиру четврте утакмице финалне серије, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 25:23, 27:25, 22:25, 22:25 и 15:13.

Партизан као мачка са девет живота: Црно-бели извојевали мајсторицу!
Одбојкашице Јединства повеле су са 2-0 у финалној серији плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Изабранице Јова Цаковића победиле су ТЕНТ из Обреновца са 3:1, по сетовима 25:19, 13:25, 25:20 и 25:12.
 
Овом победом играчице Јединства дошле су на корак од освајања трећег трофеја ове сезоне, али и одбране наслова првака државе. Већ у среду имаће прилику на свом терену у Старој Пазови да то и учине, док ће ТЕНТ покушати да их у томе спречи и да врати серију у Обреновац.  Јединство је до победе предводила Тамара Миљевић са 29 поена (8 блокова), док се у противничкој екипи највише истакла Мина Мијатовић са 19. 
 
Јединство на корак до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет забележили су тријумф у трећој утакмици финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Црно-бели су вечерас, као гости, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 27:29, 25:20, 21:25, 25:20 и 15:12.

Партизанов сан и даље живи: Црно-бели преполовили предност вечитог ривала!