Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

Светозаревић: Није било никаквог калкулисања

Екипа Ниша је након две утакмице баража (плеј-аута) против Новог Пазара успела да обезбеди опстанак у Банка Поштанска штедионица Суперлиги. Нишлије су биле боље у оба меча (3:0 код куће и 3:1 у Новом Пазару) и сада могу на миру да се посвете планирању следеће сезоне у елитном рангу такмичења.

Суперлига 2023/24. која ће се у Нишу, сигурни смо, дуго памтити, видела је момке са Нишаве после осам одиграних кола као најпријатније изненађење на првом месту на табели са скором 7-1, али и као највеће разочарање на крају лигашког дела такмичења на претпоследњем месту са салдом од 8 победа и 14 пораза уз опасност од испадања у други ранг такмичења.

Стрмоглави пад Ниша кренуо је са одласком примача Милутина Нејића, а затим и коректора Алексе Матића, двојице одбојкаша који су комбиновано у просеку постизали 40 поена по утакмици. Примера ради, у феноменалној победи Ниша у Београду, на Бањици, против Црвене звезде од 3:2, Матић је постигао 21 поен, Нејић 20, укупно 41, док је остатак тима забележио 31. Након те утакмице, Нејић је отишао у иностранство, а екипа је успела да савлада код куће и шампиона Партизан Ефбет 3:0, уз сјајну партију и 29 поена Матића, колико су постигли заједно сви остали играчи Ниша. Ипак, пад је био неумитан па су Нишлије у следећих шест кола оствариле само једну победу (против Рибнице код куће). А онда је, крајем јануара, отишао и Матић и до краја лигашког дела Ниш је изгубио све преостале мечеве. Сваким колом Нишлије су падале на табели, да би их у самом финишу престигло и Јединство из Старе Пазове, које је, уз одавно прежаљени Борац из Старчева, било виђено током целе сезоне као један од кандидата за бараж и борбу за опстанак у елити.

TakNis

У одбојкашкој јавности су почеле да колају приче како се екипа из Ниша задовољила са осам победа, претпостављајући да јој то обезбеђује сигуран опстанак, и да је напречац раскрчмила све оно што је добрим играма у првом делу првенства тешко зарадила.

О томе, као и о утакмицама за опстанак у рангу најбољих, разговарали смо са тренером нишког суперлигаша, Драганом Светозаревићем.

Многи сматрају да сте ове сезоне калкулисали и да сте због тога и дошли у ситуацију да кроз бараж морате да спашавате суперлигашки статус. Како ви гледате на те приче?

Није било никаквог калкулисања, то нема везе са истином. Знате да смо у једном тренутку били и први на табели. Наравно, није било реално очекивати да се ту задржимо, али свакако смо се надали уласку у плеј-оф и то чак, можда, и са неке четврте или пете позиције. Тада би овај плеј-оф био засигурно још узбудљивији. Ипак, морали смо да се одрекнемо неких кључних играча током сезоне и то је резултирало значајним падом у игри. Међутим, то никако није било плански, већ изнуђено ситуацијом у којој смо се нашли. Нејић је био једини са отвореним уговором и када је добио за њега задовољавајућу понуду, он је отишао и ми ту нисмо могли ништа да учинимо. Дали смо се одмах у потрагу за адекватном заменом и имали смо спремног странца да заузме његово место. Проблем је настао када смо схватили да финансијске подршке за клуб, којој смо се надали, неће бити. Не само да нисмо могли да доведемо нове играче, већ смо имали проблема да исплаћујемо постојеће обавезе. Ви ако месецима нисте у могућности да платите играча, сасвим је у реду да он оде тамо где ће адекватно бити плаћен. На све то, последњи део лигашког дела такмичења, готово протеклих месец и по дана, играли смо без оба блокера из прве поставе. Унковић има неугодну повреду, док је Озокоје био са репрезентацијом на континенталним афричким квалификацијама. Озокоје се вратио у екипу таман пред почетак баража и много нам је помогао.

И дошли сте у позицију да се борите преко баража за опстанак…

Видели сте да су четири екипе имале исти скор од 8 победа и 14 пораза. На нашу жалост, ми смо у том кругу имали најмање бодова. Ова сезона је у почетку за нас заиста била сјајна, али ето на крају се испоставило да је сада конкуренција у том доњем делу табеле још јача, прошле године су четири екипе са седам победа биле на позицијама од седмог до једанаестог места, сада вам ни осам победа није гарантовало нити плеј-оф нити сигуран опстанак. Екипи свака част, борили су се, напредовали у играчком смислу, али без стабилне финансијске ситуације у клубу није могуће издржати ово такмичење. То је нешто на чему ћемо морати да порадимо за следећу сезону.

Ипак, против Новог Пазара сте били доминантни.

Да, испоставило се да играње у Суперлиги представља квалитет за себе. Доста утакмица против јаких противника чини вас бољим и омогућава младим играчима да напредују. Нови Пазар је добра, искусна екипа, али ипак је велика разлика између Прве лиге и суперлигашког нивоа.

Први меч у Нишу добили сте прилично убедљиво, у Новом Пазару је било мало теже.

Јесте. Озокоје нам је донео много преко потребних опција на тој позицији блокера, сјајно је одиграо оба меча, али желео бих да похвалим и либера Ђорђевића и дизача Миловановића, а посебно бих истакао примачку дијагоналу Ђокић - Шаровић, мислим да су та два момка преломила меч у Новом Пазару.

На питање шта можемо очекивати од Ниша у следећој сезони, Светозаревић нам је одговорио да је прерано сада говорити о томе, да следе дани одмора, а затим ће се сагледати ситуација и опције за наредну такмичарску годину.

Ниш, као велики регионални центар и град спорта, свакако заслужује екипу у Суперлиги, а ми се надамо да ће стићи и адекватна подршка како би ОК Ниш успео да реализује потенцијал који несумњиво поседује.

Odbojkica prodavnica enter400

Одбојкаши Црвене звезде нови су шампиони Србије. У спектакуларној атмосфери, која се ретко виђа на одбојкашким теренима, чета Ивице Јевтића је вечерас, у петој, одлучујућој утакмици финалне серије Банка Поштанска штедионица Суперлиге, поразила Партизан Ефбет са 3:0, по сетовима 25:23, 25:18 и 25:18.

Ерупција емоција на Бањици: Црвена звезда влада Србијом!

Одбојкашице Јединства из Старе Пазове одбраниле су трофеј намењен победнику Банка Поштанска штедионица Суперлиге! Пазовчанке су трећој утакмици финалне серије плеј-офа надиграле обреновачки ТЕНТ са 3:0, по сетовима 25:14, 25:21 и 25:18, и на тај начин сезону су завршиле са сва три трофеја у свом власништву.  

Титула остаје у Старој Пазови: Јединство доминантно до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет победом су изборили пету, одлучујућу утакмицу финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Пулени Бојана Јанића су вечерас као домаћини, у оквиру четврте утакмице финалне серије, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 25:23, 27:25, 22:25, 22:25 и 15:13.

Партизан као мачка са девет живота: Црно-бели извојевали мајсторицу!
Одбојкашице Јединства повеле су са 2-0 у финалној серији плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Изабранице Јова Цаковића победиле су ТЕНТ из Обреновца са 3:1, по сетовима 25:19, 13:25, 25:20 и 25:12.
 
Овом победом играчице Јединства дошле су на корак од освајања трећег трофеја ове сезоне, али и одбране наслова првака државе. Већ у среду имаће прилику на свом терену у Старој Пазови да то и учине, док ће ТЕНТ покушати да их у томе спречи и да врати серију у Обреновац.  Јединство је до победе предводила Тамара Миљевић са 29 поена (8 блокова), док се у противничкој екипи највише истакла Мина Мијатовић са 19. 
 
Јединство на корак до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет забележили су тријумф у трећој утакмици финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Црно-бели су вечерас, као гости, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 27:29, 25:20, 21:25, 25:20 и 15:12.

Партизанов сан и даље живи: Црно-бели преполовили предност вечитог ривала!