Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

ОДБОЈКАШКИ СПЕКТАКЛ У ОБРЕНОВЦУ: Финални обрачун за трофеј Купа Србије!

by Душан Крстић

Иако је почетак године увелико одмакао, празнична атмосфера и даље траје. Барем је тако у одбојкашким круговима. Овог викенда, тачније у недељу, очекује нас један од најишчекиванијих дана међу љубитељима одбојке у нашој земљи – финала Купа Србије. Обреновац ће бити домаћин како многи кажу „празника одбојке” и град који ће угостити један од најзначајнијих спортских догађаја у Србији.

Одбојкашки савез Србије се и ове године потрудио да учини финални дан незаборавним. Као што традиција из претходних неколико година налаже, у недељу ћемо имати прилику да гледамо финала у обе конкуренције. Најпре ће на терен одбојкаши Војводине и Младог радника од 16.30 часова, док ће у термину од 19.00 часова снаге одмерити одбојкашице ТЕНТ-а и Јединства. Наравно, даме увек имају предност, али ћемо овог пут поштовати хронологију термина финалних утакмица.

Мало ко је на почетку сезоне са сигурношћу могао да каже да ће се управо Новосађани и Пожаревљани борити за наслова победника Купа Србије. Међутим, још једном смо добили потврду да је одбојка непредвидљив спорт и да свако има своје шансе.

Пулени Марка Наранчића су у сезону ушли са малим амбицијама, с обзиром на то да је екипа Војводине значајно подмлађена у односу на претходне године. Ипак, освајањем Суперкупа Србије, али и одличним партијама у шампионату, „лале“ су из недеље у недељу доказивале да су екипа која је кројена за велика дела и да је новосадска школа одбојке једна од најбољих у овом делу Европе. Само у овој сезони је Војводина изнедрила неколико играча на које ће у наредним годинама моћи да се ослони и сениорска репрезентација. Пре свега, реч је о Луки Станковићу и Матији Милановићу, момцима који су рођени 2005. године, али и о нешто искуснијим играчима попут Лазара Бајандића, Андерја Рудића и Жарка Убипарипа. Новосађани су на путу до финала, након уводног меча и лаке победе над Новим Пазаром, најпре елиминисали Црвену звезду, актуелног лидера првенства, а потом у полуфиналу и прошлогодишњег освајача трипле круне Партизан Ефбет. Свакако да овакав пут до одлучујућег меча, али и све досад приказано у шта можемо да убројимо и још три победе над црно-белима и једну на црвено-белима, ставља Војводину у улогу фаворита, али тако не мисли Марко Наранчић, који искусно спушта лопту и истиче да су шансе у финалу подједнаке.

Сам пласман у финале Купа је за нас сјајан резултат. Лично, осећам велику захвалност што ћемо за викенд играти у Обреновцу. Од мојих играча очекујем само да играју без притиска. Са друге стране, Млади радник у овом тренутку има сјајну екипу, играју добро, тако да нас по мени очекује тешка утакмица у којој су нам шансе подједнаке”, каже Наранчић.

А када је реч о Пожаревљанима, недеља би могла стварно да буде историјски дан за њих, јер имају прилику да освоје први трофеј Купа Србије. Гостујући у подкасту ОСС-а „На мрежи”, Александар Гмитровић, капитен Младог радника, рекао је да све иде ка томе да пут екипе из Пожаревца у Купу Србије буде прича са срећним крајем. Након победе у осмини финала над екипом Младеновца, Млади радник је без тренера на клупи у четвртфиналу успео да елиминише краљевачку Рибницу. Већ тада је пласман међу четири најбоље екипе била сензација, пошто је, подсећања ради, Млади радник Суперлигу отворио са осам везаних пораза. Увидели су тада у управи пожаревачког тима да је екипи потребна реконструкција и чини се да су направили праве потезе. За првог тренера ангажован је искусни Небојша Протић, али су и у поље дошла неколико појачања, која су се веома брзо испоставила као пун погодак. Одмах су новине утицале на то да Млади радник „продише”, а убрзо је на ред дошао и полуфинални двомеч са крагујевачким Радничким, из које су Пожаревљани изашли као победници након бољег поен количника и то само за два поена. Наравно, Млади радник је и у даљем току сезоне наставио са одличним партијама, а то је и апострофирао Небојша Протић, рекавши да зна колико су се заједно као екипа трудили да дођу до недељног финала.

Пре свега бих се захвалио својим играчима и управи клуба који су нам обезбедили да можемо да радимо и да се нађемо у финалу Купа Србије. То је највећи празник српске одбојке, биће велики број гледалаца и четири најбоље екипе, по две из обе конкуренције. Оптимиста сам и стварно се надам доброј партији своје екипе. Знам колико можемо и колико смо се трудили да дођемо ту где јесмо. Надам се да ћемо изаћи Војводини на мегдан равноправно и пружити један спектакл у финалу Купа”, истиче Протић.

Сада је дошао ред и на даме. За разлику од својих колега, некако је од самог почетка сезоне било јасно да управо ТЕНТ и Јединство важе за главне фаворите да се нађу у финалу. Наравно, нико није смео да отпише Железничар, Црвену звезду и Уб, али се на крају испоставило да су управо Обреновчанке и Пазовчанке оправдале улоге фаворита.

ТЕНТ ће, као што је свима познато, бити домаћин овог финала у којем ће играти по први пут након пуних девет година. Свакако да ће то, поред трибина испуњених до последњег места и сјајне атмосфере која је загарантована, бити мотив више Обреновчанкама да након недељног финала у витрине клуба одложе и први историјски пехар Купа Србије. Пут ТЕНТ-а до финала био је без грешке. Ипак, можда је боље рећи да су га Данијела Андрић и другарице учиниле таквим. Након тријумфа над екипом Златибора, уследио је први прави тест у сезони и четвртфинални мегдан са Железничаром. Иако се очекивала велика борба, екипа Игора Жакића је протутњала лајковачком пругом и након нешто више од сат времена однела је максималну победу. На ред је дошао и полуфинални двомеч са Црвеном звездом, који је био доста већи изазов. Након прве утакмице у којој су Обреновчанке на Бањици забележиле тесну и минималну победу, фактор домаћег терена је у другој утакмици пресудио и „Тентовке” су максималном победом могле да прославе пласман у финале. Паралелно са свим успесима у Купу, домаћице финала су играле на високом нивоу на још два фронта, а поготово је то случај био у Суперлиги. У првој сезони у којој води женску екипу, Игор Жакић је већ показао да је један од најперспективнијих тренера у Србији, а недељно финале ће за њега бити прилика за уживање.  

То што смо домаћини не бих назвао бременом. Мислим да је то прво прилика за нас пошто играмо у нашој сали, која је по свему специфична. Са друге стране, сигуран да ће атмосфера бити таква да ни у једном тренутку не бисмо смели да то узмемо као бреме, него прилику за уживање”, рекао је Жакић.

За крај, остала је екипа која је по завршетку прошле сезоне истакла кандидатуру за нови пехар у најмасовнијем такмичењу. Наравно, реч је о актуелном шампиону Србије, прошлогодишњем финалисти Купа Србије, учеснику Лиге шампиона и четвртфиналисти Купа ЦЕВ, Јединству из Старе Пазове. Све до претпрошле недеље, Пазовчанке су биле једина непоражена екипа у домаћим такмичењима. Забележиле су и две победе у Лиги шампиона, као и један тријумф у Купу ЦЕВ. Када је реч о њиховом походу на финале, мало је рећи да су биле доминантне. Све је почело победом над екипом Црно Беле максималним резултатом, а затим је тим Јова Цаковића на исти начин елиминисао и Срем. У полуфиналу је дошло време за враћање неизмирених дугова из претходне сезоне, јер је Јединство у овој фази такмичења изазвало актуелног победника Купа Србије, Уб. С обзиром на то да је тим из Старе Пазове у том периоду био у сјајној серији победа, Убљанке просто нису имале начина да се супротставе ривалу и морале су да се задовоље са по једним освојеним сетом из обе утакмице. На тај начин је Јединство обезбедило другу годину заредом пласман у финале у којем ће, по мишљењу многих важити за благог фаворита. Ипак, Јово Цаковић није желео да се обазире на било какве прогнозе и баш као његов колега истакао је да ће уживати у финалу.

Сама утакмица финала, као и читав тај дан је за мене спектакл и празник одбојке. Биће ми задовољство да и ове године уживам са својим тимом на финалу Купа”, закључио је Цаковић.

Већ је познато да су све карте за финале Купа Србије плануле у рекордном брзо. Ипак, Јавни сервис ће се побринути да они који нису дошли до својих карата уживају тај дан поред малих и великих екрана, пошто ће обе утакмице, као и специјални програм пре и након њих, преносити директно из Обреновца на свом другом каналу.

На крају, остаје нам само да се још мало стрпимо. Брзо ће проћи два дана и доћи недеља, када ћемо коначно моћи да уживамо у најбољој одбојци!

Odbojkica prodavnica enter400

Одбојкаши Црвене звезде нови су шампиони Србије. У спектакуларној атмосфери, која се ретко виђа на одбојкашким теренима, чета Ивице Јевтића је вечерас, у петој, одлучујућој утакмици финалне серије Банка Поштанска штедионица Суперлиге, поразила Партизан Ефбет са 3:0, по сетовима 25:23, 25:18 и 25:18.

Ерупција емоција на Бањици: Црвена звезда влада Србијом!

Одбојкашице Јединства из Старе Пазове одбраниле су трофеј намењен победнику Банка Поштанска штедионица Суперлиге! Пазовчанке су трећој утакмици финалне серије плеј-офа надиграле обреновачки ТЕНТ са 3:0, по сетовима 25:14, 25:21 и 25:18, и на тај начин сезону су завршиле са сва три трофеја у свом власништву.  

Титула остаје у Старој Пазови: Јединство доминантно до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет победом су изборили пету, одлучујућу утакмицу финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Пулени Бојана Јанића су вечерас као домаћини, у оквиру четврте утакмице финалне серије, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 25:23, 27:25, 22:25, 22:25 и 15:13.

Партизан као мачка са девет живота: Црно-бели извојевали мајсторицу!
Одбојкашице Јединства повеле су са 2-0 у финалној серији плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Изабранице Јова Цаковића победиле су ТЕНТ из Обреновца са 3:1, по сетовима 25:19, 13:25, 25:20 и 25:12.
 
Овом победом играчице Јединства дошле су на корак од освајања трећег трофеја ове сезоне, али и одбране наслова првака државе. Већ у среду имаће прилику на свом терену у Старој Пазови да то и учине, док ће ТЕНТ покушати да их у томе спречи и да врати серију у Обреновац.  Јединство је до победе предводила Тамара Миљевић са 29 поена (8 блокова), док се у противничкој екипи највише истакла Мина Мијатовић са 19. 
 
Јединство на корак до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет забележили су тријумф у трећој утакмици финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Црно-бели су вечерас, као гости, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 27:29, 25:20, 21:25, 25:20 и 15:12.

Партизанов сан и даље живи: Црно-бели преполовили предност вечитог ривала!