Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

Нови херој Тополе: Џејкоб Стил и Карађорђе спремни за историјску сезону

by Душан Крстић

Пут Карађорђа у претходних неколико година имао је, можемо слободно рећи, филмске обрисе. Од екипе која је до пре неколико сезона играла најниже рангове такмичења, клуб из престонице у доба Ђорђа Петровића Карађорђа, прошле сезоне остварио је највећи успех у својој историји. Тим Невена Мајсторовића је прошлу годину окончао на високој четвртој позицији у лигашком делу првенства, па је тим пласманом обезбедеио учешће у Купу изазивача ове сезоне. Иако је након феноменалних четвртфиналних утакмица са Војводином, у полуфиналу морао да пружи руку колегама из Црвене звезде, који су се нешто касније окитили шампионском круном, Карађорђе је оставио један од најјачих утисака на одбојкашку јавност.

Како су резултати бивали све бољи, тако су и амбиције клуба значајно расле. Сходно томе, одлучили су челници Карађорђа да ове године додатно појачају екипу и оспособе је да испише нове странице историје клуба. Много доказаних играча је са задовољством пристало да од ове године обуче дрес Тополчана, али је један свакако привукао највећу пажњу. Реч је Џејкобу Стилу, америчком коректору, који је након МВП сезоне у Данској, одлучио да његова друга дестинација у Европи управо буде Топола.

Пре него што се отиснуо пут Европе, Џејкоб је пуних пет сезона играо одбојку на колеџу Пепердајн у Калифорнији. Како је време пролазило, схватио је да је европска одбојка нешто што га у датом тренутку више привлачи, па је одлучио да направи круцијалну промену у својој каријери, и да ”Амерички сан” замени ангажманима најпре у Данској, а данас у Србији.

”Играјући одбојку на колеџу, заиста сам заволео тај спорт. Схватио сам да ако могу да зарађујем за живот професионалним бављењем одбојком, зашто не бих то пробао. Желео сам да видим колико далеко могу да идем. Разговарао сам са неким људима којима верујем и који су већ били на путу који се налазио преда мном. Звучало је као пун погодак за мене. Увек сам отворен за нова искуства, места и нове културе. Засад је одлично”, истакао је Стил.

ФОТО: ОК Карађорђе

Коректор висок 2,05 метра, играјући на два континента имао је прилику да осети колико се одбојка разликује у Сједињеним Америчким Државама и у Европи. Према његовим речима, суштина је у брзини.

”Мислим да није превелика разлика. Зависи од тима до тима. Мој тим на колеџу је био поприлично брз, мало више него што је овде случај и то је разлика. Ипак, нису сви тимови на факултету такви. Неки играју споријим темпом него овде, али све зависи од људи у екипи, њихових предности и мана. Све у свему, не мислим да је превише другачије”, рекао је Џејкоб.

Играће ове сезоне Карађорђе на три фронта, што ће бити велика новина у односу на претходне сезоне. Већ су Вождови успешно архивирали осмину финала Купа Србије, док у Суперлиги имају половичан учинак у прва два кола. Ако се сагледа чињеница да је Тополчанима досад скалп узео само шампион и екипа која слови за главног фаворита у борби за трофеје, може се рећи да је сезона почела у добром правцу. Свестан је тога и нови одбојкаш Карађорђа, који додаје да се нада што већем броју успешних утакмица.

”Моји циљеви за ову сезону су да урадимо што више можемо и побеђујемо што је више могуће. Волео бих да освојим трофеј овде, било да је у питању Куп или лига. Такође, играмо Куп изазивача. Било би супер да прођемо што је даље могуће. Моја одбојкашка будућност, уопште у Европи, је таква да желим да играм из године у годину најбоље што могу. Учинићу све што могу да се побољшам и будем спремнији сваке године. Не желим да постављам превише очекивања, али даваћу све од себе сваке сезоне”, образложио је Стил.

ФОТО: ОК Карађорђе

Прилагођавање на нову средину за врхунске спортисте зна да буде веома дуготрајан, а некад и нерешив процес. Ипак, Џејкоб није имао никаквих препрека у досадашњем привикавању на Србију и стил одбојке који се овде гаји.

”Засад је добро. Разлика у односу на Данску је што су скоро сви тамо врло лако причали енглески. Овде не толико, али то досад није био проблем. Могу да се крећем и комуницирам онолико колико ми је потребно. Генерално, све остало је одлично. Добро сам збринут, а храна у ресторану нашег спонзора је одлична. Сви се брину и о мојој супрузи, пошто је и она овде са мном. Тако да је све супер”, додао је Американац.

Сваки спортиста има сегмент у својој игри који му пружа могућност да се покаже у што бољем светлу. Џејкоб нам је открио која је његова највећа предност на терену.

”Мислим да је то моја физичка спремност. Очигледно је да сам висок играч, а развио сам и пристојан скок. Када пронађем свој ритам, могу да ударим лопту прилично високо, па је другим играчима тешко да ме блокирају. То је по мом мишљењу моја највећа снага”, истиче Стил.

На самом крају разговора, нова ударна игла Карађорђа имала је снажну поруку за навијаче свог клуба.

”Хвала вам на подршци. Дивно је бити овде и играти пред тако великом публиком. Сваки поен је супер гласан. Нема ништа корисније за играча од добијања те енергије од публике. Енергија је тако велики део нашег спорта, а без овакве домаће публике, тешко је добити је. Заиста је лепо имати вас. Хвала вам много”, закључио је Џејкоб Стил. 

ФОТО: ОК Карађорђе

Чини се да је високи Американац овом поруком али и својим неустрашивим ставом на путу да постане вољени херој локалних трибина. У наредним месецима публика у Тополи неће само гледати утакмице, она ће живети са својим тимом. А Џејкоб Стил, уз подршку тих истих гласних навијача, већ је спреман да ту енергију претвори у нешто што ће се памтити дуго након што последњи поен ове сезоне буде освојен. Уколико испуни очекивања, сигурно ће Топола бити место где може да изгради нешто значајно – и за себе и за клуб.

Успон Карађорђа, као у некој старој причи, тек почиње, и сви су спремни за епилог, који обећава да ће бити исписан златним словима.

Odbojkica prodavnica enter400

Протеклог викенда окончано је 2. коло Банка Поштанска штедионица Суперлиге у обе конкуренције. Иако се екипе још увек полако спремају за највеће изазове и траже праву форму, то никако није утицало на квалитет овонедељних утакмица.

Преглед 2. кола БПШ Суперлиге: Фаворити махом испунили очекивања

Одбојкашице Црвене звезде забележиле су минимални тријумф у 2. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Београђанке су вечерас, на свом терену, надиграле Раднички Бластерс након истинске борбе са 3:2, по сетовима 25:16, 19:25, 22:25, 28:26 и 15:9.

Звезда једва преживела Раднички!

Одбојкашице Јединства из Ужица забележиле су тријумф у 2. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Ужичанке су вечерас, на свом терену, надиграле Партизан Коптех након велике борбе са 3:2, по сетовима 21:25, 25:23, 25:20, 15:25 и 15:8.

Велики тријумф Јединства у Ужицу!

Одбојкаши Партизана Коптех и Црвене звезде забележили су победе у 2. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Црно-бели су у Старој Пазови надиграли домаће Јединство, док је актуелни шампион Србије након велике борбе био бољи од Ниша.

Вечити према очекивањима

Одбојкашице Уба, ТЕНТ-а и лајковачког Железничара забележиле су максималне победе у 2. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Убљанке су лако изашле на крај са Омладинцем, ТЕНТ је поразио Инђију, док је Железничар у дербију кола надиграо Срем.

Максималне победе Уба, ТЕНТ-а и Железничара