Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

Пољска сила у црвено-белом: Малгоржата Јасек као Гордана предводи Звезду!

by Душан Крстић

Интернационални играчи су у Суперлиги увек важили за оне који су ангажовани како би унапредили одређене екипе и помогли им да испуне циљеве зацртане на почетку сезоне. У већини случајева, веома брзо су постајали прави лидери на терену и многе екипе своје успехе приписују управо њима. Ипак, ретко се у последњих пар сезона дешавало да домаћи клубови задрже стране играче дуже од једне сезоне, из простог разлога што они долазе са јасним циљем да напредују и већ следеће године заиграју за друге клубове, у складу са њиховим афинитетима. Наравно, било је и ситуација у којима су странци једноставно желели да наставе са својим наступима на теренима широм Србије. То је био случај и са главном протагонисткињом ове приче, пошто ће Милан Гршић другу сезону заредом моћи да рачуна на Малгоржату Јасек, одличну коректорку пореклом из Пољске.

Иако је дошла као потпуна непознаница за велики део одбојкашке јавности у Србији, Малгоржата је после само неколико утакмица одличним партијама скренула пажњу на себе. Видело се одмах да је Звезда, по ко зна који пут, погодила са довођењем играчице на позицији коректора, пошто је Пољакиња од старта сезоне бележила одличне бројке у статистичким параметрима. Иако су управо такве њене партије сигурно приметили и други клубови, Јасек је одлучила да и ове сезоне задужи црвено-бели дрес и да са остатком тима покуша да је употпуни барем једним од два трофеја у домаћим такмичењима.

И поред чињенице да је одмах преузела главну реч на терену, Пољакињи је, као и већини страних играчица, било потребно време за адаптацију на нову земљу и клуб, у који је одлучила да дође из више разлога.

„Почетак претходне сезоне за мене је био веома тежак. Ипак, људи из клуба и девојке су ме све време подржавали, и након неколико месеци осетила сам се добро и прихваћено. Захвална сам на прилици да будем овде. Ако се вратим на то како сам се одлучила да заиграм за Црвену звезду, пре свега заинтересовало ме је како ће изгледати сарадња са тренером екипе, која се испоставила као веома добра. Друга пресудна ствар била је та што је Звезда учествовала у Купу ЦЕВ, што је за мене била одлична прилика, јер никада раније нисам играла утакмице у том такмичењу. Такође, Црвена звезда важи за један од најпопуларнијих и највећих клубова, што је играло значајну улогу у мојој одлуци“, рекла је коректорка црвено-белих.

Током своје каријере двадесетдеветогодишња одбојкашица наступала је махом у клубовима из родне Пољске, али су и у Румунији имали прилику да се упознају са њеним квалитетима. Сигурно да ју је досадашњи стаж професионалног спортисте научио да чак и у клубовима из исте лиге постоје велике разлике, а камоли када се промени читава земља.

„Овде у Србији је велики број младих играчица, које су веома енергичне, жељне игре и мотивисане. То је веома занимљиво. Имају добру технику, одличне су у одбрани и веома је изазовно играти против њих. Можда је основна разлика у организацији. Овде се на утакмицу креће на дан када се она одиграва. У Пољској смо путовали дан раније, што је био случај и у Румунији“, истакла је Јасек.

Управо су младе играчице, које чине окосницу црвено-белих дама, главни адут због чега је атмосфера у екипи увек на највишем нивоу. У прилог томе да је хармонија у тиму сјајна, иду и Малгоржатине речи.

„Мислим да имамо сјајну атмосферу у тиму. Стварно се све волимо и имамо добру хемију, што може да се примети и на терену током меча. У недељу, када смо играле тешку утакмицу против Радничког, биле смо у резултатском заостатку, али смо се међусобно подржавале. Одиграле смо добро као тим и то је било пресудно да победимо. Такође, однос са стручним штабом је одличан. Први тренер нас све време подржава, а тако је било и претходне сезоне“, објаснила је Јасек.

На неизбежно питање које се тиче њених личних, али и амбиција читавог тима, Пољакиња је имала кратак али и те како ефектан одговор.

„Ми смо Црвена звезда и ми се боримо за највеће успехе. Надамо се да ћемо освојити првенство“, самоуверено је рекла коректорка црвено-белих.

Звезда се прошле године сусрела са низом изазова, како на домаћој, тако и на континенталној сцени. Према Малгоржатиним речима, у њеној дебитантској сезони највећи су били они са којима се сусретала у другом по рангу европском такмичењу.

„Прошле сезоне то је био Куп ЦЕВ. У прве две рунде смо избориле пролазак у даљи ток такмичења, што је за нас била добра шанса да напредујемо. Сматрам да је то био највећи изазов досад у Црвеној звезди за мене“, присетила се Пољакиња.

Прошле сезоне било је приметно како је Јасек из утакмице у утакмицу бивала све опуштенија, али и доминантнија. Самим тим, све више је напредовала, па можемо слободно рећи да је постала вођа свог тима, што се, по њеним речима, и очекивало приликом њеног доласка у Звезду.

„Као коректор и као страни играч, очекивало се да ћу освајати велики број поена и да ћу бити лидер екипе. Покушала сам да будем тај вођа, а девојке су мене подржавале, као и ја њих. Ипак, за мене лично, највећи напредак може да се види ако се упореде претходне сезоне. На пример, прошле године сам у једној утакмици освојила 43 поена, што је за мене било веома добро. Ипак, то не би било могуће да није било мојих саиграчица и стручног штаба“, истакла је коректорка.

Ако понови претходну сезону, биће то велики бенефит за Црвену звезду, али и шанса да своју каријеру подигне на виши ниво. Малгоржата је већ једном доказала да јој окружење и третман играју главну улогу. Ипак, на питање да ли свој садашњи клуб види као дугорочну дестинацију, Пољакиња је дала дипломатски одговор.

„Тренутно желим да се фокусирам на ову сезону и на утакмице које долазе. Треба да као екипа растемо, да идемо корак по корак и да достигнемо своје циљеве. Морам да се фокусирам на садашњост, а касније ћу размишљати о будућности“, истакла је Малгоржата.

Најефикаснија играчица прошлогодишњег шампионата већ се навикла на Србију, али и на наш језик. У разговору за наш сајт и друштвене мреже, похвалила се својим досадашњим напретком.

„Знам неколико речи на српском, као на пример: ‘данас само победа’ или оне основне: ‘добар дан’, ‘пријатно’, ‘како си’... Пољски и српски су веома блиски језици, има доста сличних речи. Током тренинга, тренер највише прича на српском, али ја мало разумем. Ипак, имам личног преводиоца и увек добијем све на енглеском“, рекла је Јасек.

Током утакмице са београдским Радничким, могло се чути да су саиграчице Малгоржату прекрстиле и доделиле јој српско име.

„Гордана?, упитала је кроз смех, па додала: „Наш капитен ми је дао тај надимак. Мој прави надимак је Госија, што је скраћеница од мог имена Малгоржата. Тако сам од Госије, овде постала Гордана“, закључила је звездина Пољакиња.

par czv

На крају, можемо са сигурношћу рећи да је Малгоржата Јасек у Црвеној звезди пронашла више од клуба. Нашла је нову породицу, и то одевену у исте боје, баш као застава њене домовине. Када је дошла, била је само Госија, страни играч са амбицијама. Убрзо је постала Гордана, заслугама новог окружења. То име симболизује не само блискост језика, већ и блискост са својим саиграчицама.

И тако, док корача ка новим изазовима, Гордана нас је подсетила да успех није само у поенима, већ у повезаности са људима који вам дају нови идентитет и нови дом.

Odbojkica prodavnica enter400

Одбојкаши Радничког доо, Дубочице и Карађорђа остварили су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Крагујевчани су савладали Рибницу, Дубочица је после драме победила Млади радник, док је Карађорђе био бољи од Јединства.

Раднички и Карађорђе убедљиви, драма у Пожаревцу

Одбојкашице Железничара из Лајковца и Партизана Коптех забележиле су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Железничар је, као домаћин, савладао суботички Спартак, док је Партизан до прве победе у сезони дошао у Инђији.

Лајковчанке према очекивањима, прва победа Партизана

Одбојкашице ужичког Јединства и ТЕНТ-а оствариле су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Јединство је савладало Омладинац, док су Обреновчанке поразиле Раднички Бластерс.

Јединство и ТЕНТ максимални код куће

Одбојкаши Војводине Моцарт и Ниша остварили су тријумфе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Новосађани су у војвођанском дербију савладали суботички Спартак, док је Ниш, као домаћин, поразио Партизан Коптех.

Нишлије нанеле први пораз Партизану, Војводина сигурна у дербију

Одбојкашице Црвене звезде и Уба оствариле су тријумфе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Звезда је, као домаћин, надиграла пазовачко Јединство са 3:0, док је Уб на исти начин савладао Срем код куће.

Победе Звезде и Уба