Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

(Упознајте суперлигаше) Јединство Ужице, Раднички Бластерс, Спартак Суботица и Инђија : Опстанак и афирмација као императив, а плеј-оф по заслузи

by Душан Крстић

Након што су одбојкашице утакмицама осмине финала Купа Србије, као и мечом за трофеј Суперкупа у Горњем Милановцу, на сјајан начин отвориле сезону, коначно је дошло време за оно што смо нестрпљиво чекали још од краја априла. Банка Поштанска штедионица Суперлига враћа се на терене широм Србије баш овог викенда. Управо из тог разлога одлучили смо да вас што боље припремимо за наступајућу сезону, па ћете у наредна три дана имати прилику да се кроз концизно али сликовито представљање екипа упознате са свим суперлигашима.

ЈЕДИНСТВО (Ужице) 

После пуних седам година ужичко Јединство биће члан првог по рангу такмичења у Србији. Након што је прошле године у веома узбудљивом фото-финишу Прве лиге успео да уграби пол-позицију и пласира се у Суперлигу, деветоструки шампион државе одлучио је да се значајно појача за изазове који га очекују. Тако ћемо на клупи Ужичанки након тачно две деценије имати прилику да видимо човека који је исписао историју клуба и донео му осам наслова првака државе – Дарка Закоча. Прихватио је прекаљени стручњак позив из, може се слободно рећи, матичног клуба, да по трећи пут седне на клупу. Јасно је свима да ове године Закоч са Јединством вероватно неће одмах имати прилику да се бори за трофеје, као у златним данима сарадње. Ипак, прелазни рок који је тим из Ужица направио улива наду свим навијачима, али и љубитељима одбојке, да ће клуб покушати да направи што бољи пласман. Ударна игла ће свакако бити Вања Савић, која се након пуне три сезоне проведене у француском Волеро Ле Канеу, враћа у домаће првенство са циљем да помогне новом клубу да оствари што бољи пласман. Такође, и остале придошлице, попут Николине Зарић, Марије Борчић и Марије Томашевић, доказују да Јединство има највише амбиције у наступајућој сезони, али тренер Дарко Закоч опстанак види као главни задатак.

„Након припремног периода који је трајао готово десет недеља, не могу у потпуности да будем задовољан оним што смо урадили, јер су нас све време пратиле повреде и болести. Планирана постава није у довољној мери уигравана, чак ниједну утакмицу нисмо одиграли у назовимо идеалном саставу који смо планирали и како смо конструисали екипу. Ипак, већ од прве утакмице у Инђији, па и у сваку наредну,  улазићемо са идејом да пружамо свој максимум. Да нам свака та утакмица буде борба за опстанак у лиги, преко кога тражимо виши пласман и позицију у плеј-офу. Има доста конкурената и екипа које су у потпуно измењеном саставу у односу на претходне сезоне. Таква је судбина у нашој лиги и видећемо како се ко снашао у тој варијанти. Ипак, понављам, наша основна идеја јесте стабилност и да покушамо да сваку утакмицу одиграмо на најбољи могући начин и да бележимо победе које би нам омогућиле да будемо стабилан суперлигаш”, истакао је Закоч.

zsln12

Првих пет утакмица Јединства: Инђија (Г), Партизан Коптех (Д), Раднички Бластерс (Г), Омладинац (Д) и Јединство СП (Г).

РАДНИЧКИ БЛАСТЕРС (Београд)

Са екипом са Црвеног крста већ смо имали прилику да се упознамо прошле сезоне и то можемо слободно рећи у два наврата. Свима је познато да је Раднички у првом делу минуле сезоне имао слабији старт, али је већ у другом на крилима одличних, махом интернационалних појачања, успео кроз бараж да избори опстанак. Том приликом остварио је и две изненађујуће победе над актуелним шампионом Србије, пазовачким Јединством, као и над Црвеном звездом. Ипак, све што се дешавало претходне сезоне остаје иза нас, тако да ћемо у овој поново гледати неки нови Раднички. Стиче се утисак да су управа клуба и тренер Никола Милосављевић ове године одлучили да се позабаве афирмацијом младих играчица по угледу на друге екипе у домаћем првенству. Тако ће београдски тим на погон младих одбојкашица, али и уз помоћ одличне Американке на позицији примача, Тијаре Цезар, која је остала у клубу, као и њене земљакиње, младе коректорке Афедо Мењанг, која ће заменити сјајну Кимберли Древњок, уз повратника у тим, сада већ искусног либера, Марију Поповић, покушати да другу годину заредом избори опстанак у елити. Никола Милосављевић је открио како ће Раднички изгледати у новој сезони и шта можемо да очекујемо од екипе са Црвеног крста.

”Главни циљ клуба је афирмација младих играча. Наравно, ми у том сегменту покушавамо већ последњих пар година да поставимо неки стандард и пратимо клубове који то добро раде, као што су ТЕНТ, Јединство и Црвена звезда. Да бисмо остварили тај примарни циљ, идеја је да изборимо опстанак у Суперлиги, што видим као основни задатак, а уколико се укаже прилика, да играмо и плеј-оф, што би за ове младе девојке било јако добро”, закључио је Милосављевић.

Првих пет утакмица Радничког Бластерс: Уб (Д), Црвена звезда (Г), Јединство Ужице (Д), ТЕНТ (Г) и Инђија (Д).

СПАРТАК (Суботица)

Биће занимљиво видети како ће суботички Спартак изгледати на терену у наступајућој сезони. Прошле такмичарске године, популарне ”голубице“ су имале велики број осцилација, пошто су чак у четири наврата морале да се навикавају на систем рада нових тренера. Такође, било је и неких изненадних одлазака, па је Спартак све време тражио себе, али што је најбитније, успео је да избори опстанак. Ове године је вођење екипе поново препуштено њиховом стандардном ”ватрогасцу”, Дамиру Петковићу, дугогодишњем члану стручног штаба суботичке екипе, који је и у протеклом шампионату  накратко био у истој улози. Баш као и Раднички, Спартак се ове сезоне одлучио да укаже прилику младим играчицама и да ствара тим за будућност. Засад, ”ростер” суботичке екипе броји само десет играчица (у Убу, на утакмици осмине финала Купа Србије било их је девет у протоколу), са просеком од 18 година. Једина која одскаче по годишту је нови дизач, искусна тридесетогодишња Ана Поповић, која је на тој позицији заменила дугогодишњу узданицу екипе, младу и талентовану Елену Баић, која ће своју каријеру наставити у иностранству. Речи стратега Суботичанки нам откривају која је идеја иза целе приче.

„У нову суперлигашку сезону улазимо са подмлађеним саставом. Пре свега очекујем добар рад од девојака, као што су показале у претходном периоду. Већ следећег викенда нам почиње првенство и прво гостујемо једној младој екипи Омладинца. Биће то веома битна утакмица за нас и не би било лоше да остваримо тријумф и да са победничким менталитетом уђемо у првенство. Сигурно да је ове сезоне примарни циљ да афирмишемо младе играчице и да пробамо да будемо тврд орах горњем дому’, а са тимовима који ће чинити ‘доњи дом’ да се носимо и да остваримо што више победа”, истакао је Петковић.

Првих пет утакмица Спартака: Омладинац (Г), Јединство СП (Д), Срем (Г), Железничар (Г) и Уб (Д).

ИНЂИЈА

Четврту сезону заредом Инђија ће бити члан Суперлиге Србије. Иако је одбојкашка јавност увек на почетку сезоне некако скептична по питању ове екипе, Никола Јерковић и његове изабранице су у више наврата доказали да је Инђија тим који може да помрси многе рачуне. Прошле године им је за мрвицу измакла плеј-оф позиција, па су на крају Инђинчанке морале да се задовоље деветим местом. Ове сезоне, тим је у потпуности реконструисан и покушаће на крилима младости, али и коректора Јелисавете Којадиновић, да оствари што је могуће бољи резултат. Никола Јерковић,  први тренер екипе, за наш портал детаљно је изнео своја очекивања.

”Сигурно једна изазовна сезона за нас, поготово јер смо променили готово комплетан тим. Један четворогодишњи циклус је завршен веома успешно и некако је природни пут да се деси овако крупна промена. Осам нових играчица имамо у саставу тима, од тога много дебитаната у суперлигашком друштву. Биће то прилика за младе играче да се афирмишу и позиционирају на суперлигашком небу и да прикажу свој квалитет. Сигурно ће амбиције бити везане за опстанак у лиги и већ се зна колики је број победа потребан. Када испунимо тај циљ, онда ћемо се окренути неким другим амбицијама у жељи да се евентуално домогнемо плеј-офа, али о том-потом. Прва утакмица, велики изазов. Долази нам дугогодишњи шампион и повратник у Суперлигу, Јединство из Ужица, са легендарним Дарком Закочем. Екипа која је формирана да одигра првенство онако како је то потребно и заиста ће то бити права провера за нас и за њих да видимо докле смо стигли и какве наде имамо за наставак првенства. У сваком случају, очекује нас занимљива утакмица и искористићу ову прилику да све љубитеље одбојке позовем да у недељу у 19.00 часова дођу у СЦ ”Инђија”, јер очекујем једну неизвесну и занимљиву утакмицу”, рекао је Јерковић.

Првих пет утакмица Инђије: Јединство Ужице (Д), ТЕНТ (Г), Железничар (Д), Партизан Коптех (Д) и Раднички Бластерс (Г).

То би било то што се тиче првог дела представљања екипа. Већ сутра вас очекују нове четири екипе, а док чекате, ОВДЕ можете открити шта доноси Суперлига и у мушкој конкуренцији.

Odbojkica prodavnica enter400

Одбојкаши Радничког доо, Дубочице и Карађорђа остварили су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Крагујевчани су савладали Рибницу, Дубочица је после драме победила Млади радник, док је Карађорђе био бољи од Јединства.

Раднички и Карађорђе убедљиви, драма у Пожаревцу

Одбојкашице Железничара из Лајковца и Партизана Коптех забележиле су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Железничар је, као домаћин, савладао суботички Спартак, док је Партизан до прве победе у сезони дошао у Инђији.

Лајковчанке према очекивањима, прва победа Партизана

Одбојкашице ужичког Јединства и ТЕНТ-а оствариле су победе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Јединство је савладало Омладинац, док су Обреновчанке поразиле Раднички Бластерс.

Јединство и ТЕНТ максимални код куће

Одбојкаши Војводине Моцарт и Ниша остварили су тријумфе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Новосађани су у војвођанском дербију савладали суботички Спартак, док је Ниш, као домаћин, поразио Партизан Коптех.

Нишлије нанеле први пораз Партизану, Војводина сигурна у дербију

Одбојкашице Црвене звезде и Уба оствариле су тријумфе у 4. колу Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Звезда је, као домаћин, надиграла пазовачко Јединство са 3:0, док је Уб на исти начин савладао Срем код куће.

Победе Звезде и Уба