Loading color scheme

УЖИВО

резултати, Банка Поштанска штедионица Суперлига, Прва лига и Куп Србије

LIVEBanertest

Ово сигурно нисте знали о Купу Србије у одбојци

Док бројимо дане до великог финала Купа Србије за одбојкашице и одбојкаше у Убу, није згорег да вас детаљније упознамо са неколико чињеница о овом такмичењу.

”Зашто поново Уб?”, чује се питање ових дана. Прошле године људи су коментарисали зашто поново Лајковац. И заиста, ако погледамо уназад шест година, видимо да се финале три пута играло у Лајковцу (2018, 2019. и 2022), да ће ово бити други пут да се игра у Убу (2020 и 2023) и да је једном завршница организована у Врњачкој Бањи (2021).

KS4

Зашто гледамо баш шест година уназад? Једноставно, зато што је од сезоне 2017/18. уведен нови формат играња завршнице Купа, којим је предвиђено да се финала у мушкој и женској конкуренцији одрже истог дана, у истој дворани. Зачетник ове идеје, генерални секретар Одбојкашког савеза Србије, Иван Кнежевић, сматрао је да ће, у оквиру тог једног поподнева и најбољег што у датом тренутку српска клупска мушка и женска одбојка имају да понуде, наш спорт скренути на себе још већу пажњу јавности и у једном спектакуларном спортском догађају представити наше такмичење у најбољем могућем светлу. И био је у праву. Никад спектакуларније завршнице Купа Србије нисмо гледали, никада веће интересовање није било за овакав догађај, а рејтинзи и гледаност обе утакмице, које се по правилу преносе на нашем Јавном сервису, милионски су.

KS2

Но, да се вратимо на изворно питање. Како се одређује домаћин финала? Након одиграних полуфиналних мечева и добијања имена финалиста у обе конкуренције, Одбојкашки савез Србије расписује Конкурс за техничког организатора завршнице Купа. Заинтересоване екипе подносе кандидатуру и дешава се једна од три могућности. Ако се за организацију финала пријавило више клубова, као што је случај био прошле године, онда се гледа ко је, према приложеној документацији, дао бољу понуду. У случају да само један клуб поднесе кандидатуру, као што се десило ове године када је Уб био једини заинтересован за организацију финала Купа, ситуација је јасна. Та екипа, ако клуб задовољава све техничке захтеве организације једног оваквог догађаја, добија част да угости финалисте. 

Наравно, клубови који играју финале најзаинтересованији су за организовање домаћинства, а женски одбојкашки колективи из Уба и Лајковца последњих година једни су од редовнијих учесника завршнице Купа Србије. Железничар из Лајковца је у протеклих шест година четири пута стигао до финала, Уб и Црвена звезда по три пута, а Јединство из Старе Пазове у два наврата. Код одбојкаша, у истом временском распону, Партизан бележи три учешћа, Војводина, Црвена звезда и Раднички доо из Крагујевца по два, док су се Рибница, Нови Пазар и Млади радник једном борили за трофеј.

Када се ствари сагледају из шире перспективе, видећемо да су се у периоду од 2007. до 2017. године финала Купа Србије играла шест пута у Београду, пет пута у Новом Саду, три пута у Старој Пазови, два пута у Новом Пазару и по једном у Убу, Пожаревцу, Краљеву и Крагујевцу. Уб ће, дакле, ове године трећи пут у историји бити домаћин завршнице овог такмичења. И то је, чини се, сразмерно успесима које Убљанке остварују већ дужи низ година, сасвим заслужено.

Последња могућност у одабиру домаћинства, да се вратимо на објашњење процедуре избора, јесте да нико не поднесе кандидатуру па у том случају Одбојкашки савез Србије преузима на себе техничку организацију и одређује место одигравања финала Купа. Таква ситуација се догодила 2021. године, додуше не кривицом клубова већ због пандемије, па је одлуком Савеза финале одиграно у Врњачкој Бањи без присуства публике.

Искуства из других спортова свакако остављају могућност да у перспективи Савез и пре почетка такмичења одреди место одигравања завршнице Купа Србије и то је нешто што се такође разматра. 

KS3

Што се тиче самог формата, Куп Србије је традиционално најмасовније домаће такмичење. У њему наступају сви клубови који се такмиче у савезним (највишим) лигама, док право учествовања могу да имају и екипе из нижих (регионалних) рангова уколико се пријаве. Први степен такмичења, до осмине финала, организују регионални одбојкашки савези, док наставак такмичења спроводи Одбојкашки савез Србије.

У осмини финала, дакле, појављују се први пут најбољи клубови из највишег ранга такмичења. Парови се одређују полудиригованим жребом, како се они најјачи не би састали одмах у почетној фази, а игра се на једну добијену утакмицу. У четвртфиналу се већ може састати ”свако са сваким”, а о пролазу у наредну фазу и даље одлучује само један меч. Тек у полуфиналу жребом одређени парови играју по две утакмице, код куће и у гостима, за пласман у финале. 

И овде налазимо различита искуства у осталим спортовима, али и у оквиру иностраних одбојкашких федерација. Традиционално, у Италији Куп се организује од четвртфинала и то на начин да се на крају првог дела сезоне, према лигашкој табели, одређује осам екипа учесница. Прави се костур тако да првопласирана екипа игра са осмопласираном, друга са седмом, трећа са шестом и четврта са петом, један меч у дворани бољепласиране екипе. Полуфинални мечеви су дириговани па победник сусрета прве и осме екипе игра са победником дуела четвртопласиране и петопласиране екипе. 

На Апенинском полуострву, завршница је организована према принципу финалног турнира, где се првог дана играју полуфинални мечеви и другог дана финале. Ове године, Финални турнир у мушкој конкуренцији одржава се у Риму, током текућег викенда, а полуфинални парови су Перуђа - Пјаћенца и Трентино - Милано. У конкуренцији одбојкашица, Конељано је пре нешто мање од месец дана подигао пехар за ову сезону.

Овакав турнирски систем завршнице Купа био је актуелан и код нас све до поменуте 2018. године, тако да су се организовала два одвојена Финална турнира, у мушкој и у женској конкуренцији. Последњи турнири који су у Србији одиграни у овом формату организовани су у Старој Пазови, за одбојкашице, и у Новом Пазару, за одбојкаше, 2017. године. 

KS5

У недељу, 26. фебруара, присуствоваћемо још једном празнику одбојке. Од 16.30 састају се одбојкаши Војводине и Партизана Ефбет, док ћемо од 19.00 гледати одбојкашице Уба и Јединства из Старе Пазове у борби за први овогодишњи трофеј. Ретки ће имати прилику да буду у хали у Убу, али зато ће читава Србија, сигурни смо, мечеве пратити путем нашег Јавног сервиса (РТС2). 

Ако желите, у сусрет новим финалима, да се подсетите ко је све освајао трофеје у Купу Србије (Србије и Црне горе, као и Југославије), упутићемо вас на посебне текстове о финалима за одбојкаше и одбојкашице.

Видимо се у недељу, да поново стварамо одбојкашку историју!

Odbojkica prodavnica enter400

Одбојкаши Црвене звезде нови су шампиони Србије. У спектакуларној атмосфери, која се ретко виђа на одбојкашким теренима, чета Ивице Јевтића је вечерас, у петој, одлучујућој утакмици финалне серије Банка Поштанска штедионица Суперлиге, поразила Партизан Ефбет са 3:0, по сетовима 25:23, 25:18 и 25:18.

Ерупција емоција на Бањици: Црвена звезда влада Србијом!

Одбојкашице Јединства из Старе Пазове одбраниле су трофеј намењен победнику Банка Поштанска штедионица Суперлиге! Пазовчанке су трећој утакмици финалне серије плеј-офа надиграле обреновачки ТЕНТ са 3:0, по сетовима 25:14, 25:21 и 25:18, и на тај начин сезону су завршиле са сва три трофеја у свом власништву.  

Титула остаје у Старој Пазови: Јединство доминантно до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет победом су изборили пету, одлучујућу утакмицу финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Пулени Бојана Јанића су вечерас као домаћини, у оквиру четврте утакмице финалне серије, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 25:23, 27:25, 22:25, 22:25 и 15:13.

Партизан као мачка са девет живота: Црно-бели извојевали мајсторицу!
Одбојкашице Јединства повеле су са 2-0 у финалној серији плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Изабранице Јова Цаковића победиле су ТЕНТ из Обреновца са 3:1, по сетовима 25:19, 13:25, 25:20 и 25:12.
 
Овом победом играчице Јединства дошле су на корак од освајања трећег трофеја ове сезоне, али и одбране наслова првака државе. Већ у среду имаће прилику на свом терену у Старој Пазови да то и учине, док ће ТЕНТ покушати да их у томе спречи и да врати серију у Обреновац.  Јединство је до победе предводила Тамара Миљевић са 29 поена (8 блокова), док се у противничкој екипи највише истакла Мина Мијатовић са 19. 
 
Јединство на корак до трипле круне!

Одбојкаши Партизана Ефбет забележили су тријумф у трећој утакмици финалне серије плеј-офа Банка Поштанска штедионица Суперлиге. Црно-бели су вечерас, као гости, надиграли Црвену звезду са 3:2, по сетовима 27:29, 25:20, 21:25, 25:20 и 15:12.

Партизанов сан и даље живи: Црно-бели преполовили предност вечитог ривала!